Vaskehallen forkorter din bils levetid

Vaskehallen forkorter din bils levetid

De Forenede Danske Motorejere forholder sig skeptisk til danskernes overdrevne forbrug af vaskehallerne.

For mange mennesker med en snavset bil kan det være ualmindeligt fristende at køre hen på den lokale tankstation, for at lade vaskehallen klare det beskidte arbejde at gøre den ren. Meget taler dog for, at det er med til at forkorte din bils levetid.

Rundt omkring på internettet diskuteres der heftigt blandt bilentusiaster, hvilken metode der er den bedste til at få rengjort sin bil. 

Hvad er den billigste løsning? Og hvad giver det pæneste resultat? 

Holdningerne til disse spørgsmål er mange, men der er også stor stor forskel på, hvor meget vi hver især går op i dem.

Epinion lavede i 2021 en undersøgelse over danskernes bilvaskvaner, og her kom det frem, at 73 % af os udelukkende benytter vaskehallen, mens resten typisk afsætter 3-4 timer årligt til at vaske deres bil ved håndkraft som supplement til turene i vaskehallen, som de så til gengæld betaler for lidt færre af. 

Men hvad er egentlig den bedste og billigste løsning?

Maskinvasken eller hjemmevasken? 

FDM: Vær varsom med hvilken vaskehal du vælger – det er næsten umuligt at få erstatning

Hvis man spørger De Forenede Danske Motorejere (FDM), er der ikke så meget tvivl. 

Man skal, så vidt det er muligt, holde sin bil væk fra vaskehallens skadelige børster og ikke begynde at eksperimentere med dyre ekstra-vaske eller undervognsbehandlinger:

“Vælg altid den billigste vask. Bilen bliver alligevel ikke renere af at vælge en dyrere udgave. Når bilen skal i vaskehallen, er der ingen grund til at vælge hverken voks eller lakforsegler. Det kommer alligevel ikke ind i krogene, hvor der virkelig er behov for det. En grundig lakforsegling skal i stedet ske med håndkraft, mindst en gang om året,” skriver de på deres hjemmeside.  

Herudover råder de også bilejerne til at være omhyggelige med, hvilken vaskehal de vælger at udsætte deres bil for: 

“Selvom du kan bevise, at din bil er blevet skadet, mens den er blevet vasket i en vaskehal, er det svært at få erstatning. Det skyldes, at vaskehallens ejer som udgangspunkt kun er ansvarlig for skader der skyldes manglende vedligeholdelse af vaskeanlægget eller en defekt ved anlægget.”

Vaskehallen er billigst, men ødelægger bilens lak

Der ville være synd at sige, at FDM ligefrem er begejstret for de mange vaskehaller, de fleste af os benytter.

Men det er også med god grund!

Vaskehallens børster er nemlig den ultimative største synder, når vi taler om ophavet til ridser i lakken på din bil, og der genereres derfor også et de facto værditab hver eneste gang, du kører den ind i en vaskehal.

Det må du naturligvis også tages med i betragtning, når du skal vurdere, om det bedre kan betale sig for dig at vaske den i hånden rent økonomisk.

(Artiklen fortsætter under videoen).

I videoen herover ses en noget frustreret norsk mekaniker, som viser sin 2-årige (og nypolerede) Mercedes frem efter en tur i vaskehallen (Kilde: Youtube).

Men hvis vaskehallen forringer værdien af ens bil så meget, og det nærmest er umuligt at få erstatning for sådanne værdiforringelser, hvorfor anbefaler FDM så ikke bare, at man helt dropper vaskehallen og udelukkende vasker sin bil derhjemme i carporten?

Her skal svaret findes i de store mængder spildevand, man udleder ved at gøre det selv.

På netop dette punkt har vaskehallen et klar fordel, fordi meget af det vand, de benytter, bliver genbrugt.

Det må ikke desto mindre alligevel ses som en ringe trøst, hvis man betaler med en værdiforringelse af sit køretøj, fordi børsterne i højere grad ridser lakken fremfor rent faktisk at gøre bilen ren.

Få rengjort din bil på den mest skånsomme og miljøvenlige måde

Så hvis vaskehallen er en saga blot, og løsningen ikke er, at vaske den flere gange med haveslangen hjemme på egen matrikel, hvilke løsninger er der så efterhånden tilbage?

Der er faktisk kun én tilbage, men det er til gengæld os den bedste.

Svaret er: Damp.

I al beskedenhed er damp både den mest skånsomme, men også den mest miljøvenlige metode at rengøre sin bil på.

For det første udledes der helt ned til én femtedel af den samme mængde spildevand, som en vaskehal kræver.

For det andet undgår du vaskehallens skadelige børster til gengæld for et middel, som både kan anvendes indvendigt og udvendigt.

Ja, du læste rigtigt.

Damp kan nemlig også bruges til at rengøre din bil indvendigt, og det er et særligt effektivt redskab, fordi det har en stærk desinficerende effekt og trænger ind på selv svært fremkommelige steder i bilen, som man ikke normalt vil fange med kluden eller støvsugeren.

Problemet er selvfølgelig, at det er de færreste, som har en damprenser stående derhjemme, da de for det første er ret dyre, og de for det andet fylder en del, hvis du f.eks. bor i lejlighed.

Det var i hvert fald med udgangspunkt i disse erkendelser, at jeg i 2021 valgte at stifte SteamCleaner ApS.

Jeg mener nemlig, at folk har brug for en service, hvor de kan undgå de skadelige vaskehaller, men stadigvæk få rengjort deres bil på skånsom og miljøvenlig måde – uden at skulle bruge en masse timer på det hver eneste måned, og uden at skulle have store maskiner stående til formålet.

Hos SteamCleaner tilbyder vi kvalitetsrengøringer af din bil, hvor og hvornår det passer dig, og vi benytter udelukkende damp.

Vi kører gratis ud i hele Nordjylland, så hvis du ikke er villig til at investere i en damprenser lige med det samme, men du til gengæld er klar til at stoppe med at forringe værdien på din bil, og i stedet få en skinnende ren én af slagsen, så tøv endelig ikke med at skrive eller ringe.

- Del Denne Artikel -

Vi kommer til dig

& gør din bil skinnende ren

Vælg behandling

Vælg tid og sted

Derhjemme, på jobbet eller...

Kontakt information

Sider